Alles over Chroom-6

Wat is Chroom-6?

Metalen kunnen verschillende vormen hebben waarin zij voorkomen. Zo kan ijzer namelijk als enkel ijzer voorkomen maar wanneer het reageert met zuurstof weer als roest. Op het moment dat zo’n metaal een reageert met een ander molecuul vindt er een elektronen overdracht plaats welke binnen de chemie een REDOX-reactie wordt genoemd. Na zo’n elektronen overdracht verandert de oxidatietoestand waarin het metaal zich bevindt. Wat hiermee wordt bedoelt dat bijvoorbeeld ijzer bijvoorbeeld 2 elektronen heeft afgestaan aan zuurstof waardoor het een positieve lading krijgt (2+).

Hetzelfde geldt voor chroom. Deze kan in bepaalde verbindingen 6 elektronen hebben afgestaan om deze verbinding te vormen. Als dat het geval is heeft chroom nu een 6+ lading. Zo’n verbinding wordt in de volksmond chroom-6 genoemd. Chroom-6 betreft dus ten allen tijde een verbinding met andere atomen en is dus geen identieke stof op zichzelf. Voorbeelden van zouten chroom in deze oxidatietoestand zijn kalium(di)chromaat en chroomtrioxide. In het laboratorium wordt een chroom-6 verbinding gebruikt als oxidator. Het is een reactieve verbinding en om die eigenschap wordt het dan ook toegepast in coatings om zo de duurzaamheid van de coating te verlengen omdat er geen corrosie optreedt.

Waar treffen we chroom-6 aan?

Chroom-6 is zeventig jaar lang op grote schaal gebruikt in verven en primers, vooral als spuitverf op metaaloppervlakten, schepen en vliegtuigen, defensiematerieel, infrastructurele objecten, fabrieken, containers en vele soorten metalen constructies, zoals stalen kozijnen. We vinden chroom-6-houdende coatings dan ook overal om ons heen. Zo zijn er naar schatting alleen al 1,2 miljoen lantaarnpalen in ons land die mogelijk met chroom-6-houdende verf zijn behandeld. Een QuickScan in opdracht van de provincie Noord-Holland van beweegbare bruggen en sluizen toonde aan dat in bijna de helft van de onderzochte onderdelen chroom-6 bevat.

Gevaar

Gevaren van werken met chroom-6

Chroom-6 is stabiel en ongevaarlijk in onaangetaste verflagen. Het kan pas gevaar opleveren als deze verflagen worden bewerkt in het kader van onderhoud of sloop. Denk daarbij aan bewerkingen als schuren, zandstralen, slijpen en boren. Ofwel hoogenergetische bewerkingen.

Inademen

bij hoog energetische bewerkingen aan chroom-6 houdende oppervlakten of materialen kan het via stofdeeltjes of rook die je inademt in je longen terecht komen.

Inslikken

Hygiëne is erg belangrijk om toetreding door inslikken te voorkomen. Het is bijvoorbeeld belangrijk goed je handen te wassen voordat je gaat eten als je bewerkingen hebt uitgevoerd of wanneer je gaat roken.

Via de huid

Chroom-6 kan op de huid zorgen voor eczeem en irritatie. 60-70% van de mensen die eczeem krijgen door chroom-6 komen hier nooit meer vanaf.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan chroom-6 de volgende ziekten kan veroorzaken:

Kanker
Longkanker, neus- en neusbijholtekanker, maagkanker en strottenhoofdkanker.

Luchtwegallergieën
Waaronder astma en neusslijmvliesontsteking (rhinitis).

Chronische longziekten
Zoals COPD chronic obstructive pulmonary disease

Perforatie en zweren
Perforatie van het neustussenschot door chroomzweren. En allergisch contacteczeem.

Kennis

Waarom is het belangrijk om een chroom-6 onderzoek te laten doen?

Omdat chroom-6-houdende verven, primers en coatings in het verleden gemeengoed waren, gaan overheden en semioverheden ervan uit dat de objecten die ze in eigendom hebben mogelijk chroom-6 bevatten. Overheden hebben al te maken gehad met rechtszaken en claims van personen die tijdens hun werk zijn blootgesteld aan chroom-6 (bijvoorbeeld Defensie en de gemeente Tilburg). Chroom-6 wordt dan ook vaak vergeleken met asbest. Snel een chroom-6 onderzoek kunnen uitvoeren, is dan ook cruciaal voor werkgevers en opdrachtgevers in verband met het nemen van verplichte beschermingsmaatregelen.

De door SEEF ontwikkelde testmethode heeft snel, betrouwbaar en betaalbaar testen binnen het bereik gebracht van overheden en andere opdrachtgevers. 

Chroom-6 verwijderen of bewerken

Chroom-6 verwijderen of bewerken hoeft niet duur en complex te zijn

Er rust een taboe op chroom-6 vanwege de hoge kosten! Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn verschillende methodes in de markt beschikbaar waardoor het bewerken van een chroom-6 houdende verflaag geen extreem hoge kosten met zich mee hoeft te nemen. Het is ook een fabel dat er altijd volgens asbest regime moet worden gewerkt met dure containments.

Bij SEEF houden we van een no-nonsense aanpak en zijn we altijd op zoek naar de beste oplossing voor uw object. We hebben diverse partners om ons heen die we kunnen aanbevelen waardoor de aanwezigheid van chroom-6 geen onnodige extra kosten met zich meebrengt. Uiteraard begint het met het uitvoeren van een betrouwbaar onderzoek naar de aanwezigheid, daarna kijken we graag met u verder naar de mogelijkheden binnen uw project.

Neem contact met ons op

Wil je meer informatie, of een kennismaking op locatie? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact op