Chroom-6 op schroot?

Volgens de richtlijn, Deskundig, Betrouwbaar en Snel


Ontvang binnen 24 uur jouw offerte

Maandelijks verzorgen wij de verwerking van schroot


Op locatie het schroot inspecteren, monsters nemen, documenten verwerken



EURAL-code schroot bepalen

Kies SEEF voor de verwerking van Schroot


Als expert op het gebied van gevaarlijke stoffen begrijpen wij het belang van een nauwkeurige en veilige afvoer van afvalstoffen en de economische belangen die daarmee gemoeid zijn. Bij SEEF helpen we met een nauwkeurige EURAL-code bepaling.

Door deze service van ons af te nemen, kan jij erop vertrouwen dat het schroot op een veilige en wettelijke manier kan worden afgevoerd. Bovendien bieden we volledige transparantie en documentatie over het proces, waardoor je volledige controle en inzicht hebt in de afvoer van jouw afvalstoffen.

Laat jouw schroot op een veilige manier verwerken

Wat is een EURAL-code?


Eural-codering is een classificatiesysteem voor afvalstoffen dat in Europa wordt gebruikt. Eural staat voor European Waste Catalogue (Europese Afvalcatalogus) en omvat een gestandaardiseerde lijst van afvalstoffen met bijbehorende codes. Deze codes, ook wel Eural-codes genoemd, zijn opgesteld door de Europese Unie en hebben als doel om de identificatie en het beheer van afvalstoffen te vereenvoudigen en te harmoniseren.

Elke Eural-code geeft informatie over het type afvalstof, de herkomst, de fysische en chemische eigenschappen en het risico op schade voor mens en milieu. Bedrijven en instanties gebruiken de Eural-codes bijvoorbeeld om te bepalen hoe afvalstoffen moeten worden ingezameld, opgeslagen, vervoerd, behandeld en verwijderd.

In de praktijk wordt de Eural-codering vaak gebruikt bij het melden van afvalstoffen, zoals vereist door Europese en nationale wetgeving. Bedrijven en instanties moeten hierbij de Eural-code vermelden van de afvalstoffen die ze produceren en afvoeren, zodat de overheid en andere betrokken partijen de afvalstromen kunnen monitoren en reguleren.

In de praktijk wordt de Eural-codering vaak gebruikt bij het melden van afvalstoffen, zoals vereist door Europese en nationale wetgeving. Bedrijven en instanties moeten hierbij de Eural-code vermelden van de afvalstoffen die ze produceren en afvoeren, zodat de overheid en andere betrokken partijen de afvalstromen kunnen monitoren en reguleren.


Wet- en regelgeving EURAL-codering


Er zijn verschillende wet- en regelgevingen die een Eural-codering voor schroot kunnen vereisen, afhankelijk van de situatie en het gebruik van het schroot.

Een voorbeeld is de Europese Verordening betreffende de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH). REACH verplicht fabrikanten en importeurs van chemische stoffen om deze te registreren bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Voorafgaand aan de registratie moet de stof worden geclassificeerd en geëtiketteerd volgens de CLP-verordening. Indien de stof in een voorwerp aanwezig is, zoals in schroot, kan het nodig zijn om het voorwerp te identificeren en te classificeren volgens de Eural-code, om de registratieplicht van de betreffende stof te bepalen.

Een andere relevante wetgeving is de Europese Verordening betreffende de overbrenging van afvalstoffen (EVOA). De EVOA regelt het transport en de documentatie van afvalstoffen die worden overgebracht, waaronder schroot. Soms moet schroot worden geclassificeerd volgens de Eural-code, om te bepalen of het als afval moet worden beschouwd en welke procedures voor transport en verwijdering van toepassing zijn.

In Nederland kan de Eural-code ook nodig zijn bij het melden van afvalstoffen aan de Landelijke Voorziening Afvalstoffen (LMA), zoals voorgeschreven door de Wet Milieubeheer en het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen. Bedrijven moeten dan de Eural-code van de afvalstoffen vermelden bij de productie en afvoer.

Kortom, er zijn verschillende wetgevingen waarin een Eural-code voor schroot vereist kan zijn, afhankelijk van de toepassing en situatie.


De eindverwerker is uiteindelijk verantwoordelijk


De uiteindelijke verwerker van het schroot blijft altijd verantwoordelijk voor het naleven van de wet- en regelgeving met betrekking tot de verwerking van afvalstoffen, zelfs als een onderzoeksbureau de Eural-code heeft bepaald.

SEEF helpt bij het bepalen van de meest geschikte Eural-code voor het schroot op basis van de beschikbare informatie, het uitgevoerde onderzoek en onze expertise. Het is echter belangrijk dat de verwerker van het schroot de Eural-code zelf controleert en ervoor zorgt dat deze juist is voordat het schroot wordt verwerkt. Alle gegenereerde informatie wordt beschikbaar gesteld in een rapportage.

Als de Eural-code die door het onderzoeksbureau is bepaald onjuist blijkt te zijn, kan dit leiden tot problemen bij de verwerking van het schroot, zoals boetes of vertragingen. Daarom is het van groot belang dat het bepalen van de Eural-code zorgvuldig wordt uitgevoerd en uiteindelijk wordt gecontroleerd door de verwerker.


Kan jij op dit moment je schroot niet kwijt omdat er (mogelijk) chroom-6 op zit?

Laat onze experts jou begeleiden naar de juiste oplossing